Tijdens mijn eerder genoemd bezoek aan de kerk van Asselt verzorgde ik samen met pastoor Willems een rondleiding voor bezoekers van het LGOG. Daarbij zorgde de pastoor voor een leuke verrassing: we mochten de crypte van het kerkje bezoeken, een gedeelte van de kerk dat slechts bij hoge uitzondering wordt opengesteld voor bezoekers. In de 1930er jaren passeerden hier nog jaarlijks duizenden bezoekers de schilderingen van Joep Nicolas, maar in de loop van de tijd werd zijn werk steeds kwetsbaarder en uiteindelijk ging de crypte op slot.
Ook voor mij was het de eerste keer dat ik crypte kon bewonderen. Geïnspireerd door dit laatste bezoek ben ik weer eens gaan kijken wat er in het verleden zoal werd geschreven over het interieur van het gebouw. Daarbij kwam ik tot de vaststelling dat veel gegevens, soms inclusief fotomateriaal, al voor de Tweede Wereldoorlog via kranten, tijdschriften en boeken werden gepubliceerd. Mijn bijgewerkte webartikel over de Dionysiuskerk vertelt daarmee weinig nieuws, maar voor de gemiddelde geïnteresseerde is een en ander nu wel wat gemakkelijker toegankelijk.